Je hoort en leest het vaker. ''Even de DNS omzetten…” Wat is dat, wat betekent omzetten? Wie doet dat? Wat kan er mis gaan? Dat leggen we graag uit.

Voor wie bedoeld?

Voordat je verder leest. Je hebt van ons een mail gehad over de verhuizing. Staat daar niets in over DNS, dan beheren wij de domeinnaam en zetten we alles voor je om. Dan hoef je niet verder te lezen.

Wat houdt het in?

Wat is eigenlijk een DNS? Een ‘jip-en-janneke’ uitleg. Het internet is een aaneenschakeling van computers. Die computers hebben adressen. Dat zijn nummers. Maar: voor ons mensen is het handiger om met (domein)namen te werken. Die kan je kopen bij bedrijven die (voor .nl domeinen) aangesloten zijn bij de SIDN. Soms beheren die bedrijven alles voor je, soms krijg je een inlog en kan je het zelf doen. Hoe dan ook: het gaat om het doorsturen van de naam naar het juiste nummer. Tot zover een inleiding. Nu concreet voor dit project. We gaan alle websites verhuizen van een server met een nummer naar een server met een ander nummer. Het gevolg is dat bezoekers die een naam intypen niet langer op de juiste plek uitkomen. Om dat te voorkomen moet de verwijzing worden aangepast. In vaktermen: ‘de DNS moet om’. Wat je precies moet doen hangt heel erg af bij wie de domeinnaam in beheer is. Op de site van de beheerder kan je alle info vinden. Weet je niet wie de beheerder is? Dat kan je vinden op deze pagina. Informeer dus vooraf even goed bij jullie beheerder hoe het werkt.

Wanneer?

Zodra de site is gekopieerd naar de nieuwe plek, kan dat plaatsvinden. Op het moment dat de omzetting noodzakelijk is, geven we een signaal én alle noodzakelijke info. O ja, we kopieren de site. De “oude” blijft nog even staan. Dus bezoekers krijgen gewoon een site te zien.

Vragen

Wat gebeurt er tijdens het wisselen?

We werken met een kopie. De oude site blijft online. De bezoekers zien altijd een site. Maar: Als je content gaat aanpassen, komt dat niet op de oude site. De omzetting moet zo snel mogelijk gebeuren.

Hoe komt het dat sommigen nog de ouden en anderen de nieuwe site zien?

Zodra je de wijziging doorvoert, moet ‘het internet’ zijn werk doen. De wijzing verspreidt zich over alle nameservers op het internet. In theorie kan het gebeuren dat persoon 1 de nieuwe site zit en persoon 2 nog de oude. Dat lost zich vanzelf en een dag op.

Hoe snel moet de DNS omgezet worden?

Natuurlijk zo snel mogelijk. Echter, we maken een kopie en die laten we ongeveer een week staan. Dus geen superhaast. Let wel op: wijzingen in content zie je alleen op de nieuwe site. Dus het snel regelen is gewenst.

Hoe gaat dat met mail?

We verhuizen alleen de website. Dus de instellingen voor e-mail kunnen onveranderd blijven.