Het is in Sportlink Club erg eenvoudig verenigingsscheidsrechters aan te stellen voor competitie- en bekerwedstrijden. Op deze pagina vind je hier alle uitleg over. Wil je scheidsrechters aanstellen voor een eigen wedstrijd? Bij het aanmaken van een eigen wedstrijd (bijvoorbeeld een oefenpartijtje) werkt het aanstellen van scheidsrechters net iets anders. Bij eigen wedstrijden stel je scheidsrechters namelijk aan via het wedstrijdprogramma. Meer informatie lees Eigen wedstrijden.

Let op:

De in te plannen verenigingsscheidsrechter moet zelf ook bondslid bij de vereniging zijn. De scheidrechter dient dus lid van de club te zijn.

Het aanstellen van scheidsrechters gaat in 2 stappen. Allereerst leg je vast welke scheidsrechters beschikbaar zijn. Vervolgens ga je deze scheidsrechters voor wedstrijden aanstellen.

Daarnaast hebben we ook enkele vragen en antwoorden klaarstaan.

Instellen en inrichten

Om verenigingsscheidsrechters aan te stellen volg je de volgende stappen:

1. Ga naar het menu Wedstrijdzaken

2. Kies voor Verenigingsscheidsrechters

3. Kies vervolgens scheidsrechters instellingen

Het volgende scherm wordt geopend:

Clubscheidsrechters_inrichten

4. Kies rechts onderin voor Toevoegen.png

Het volgende scherm wordt geopend:

5. Zoek de personen die je als verenigingsscheidsrechter wilt aanstellen en klik op het vergrootglas. Dit kan op onder andere relatiecode of achternaam

6. Selecteer de gevonden persoon en klik op Volgende stap

Het volgende scherm verschijnt:

Clubscheidsrechters toevoegen

7. Selecteer nu de bondssport, de leeftijdscategorie en de bondsteams waarvoor de verenigingsscheidsrechter mag fluiten.

8.Klik op de blauwe pijl naar rechts en kies voor Opslaan en daarna voor Opslaan en sluiten.

De sporten, leeftijdscategorieën en de bondsteams die in de rechter velden staan, zijn van toepassing bij het aanstellen van de scheidsrechters.

Je hebt nu de beschikbaarheid van bepaalde personen vastgelegd. Nu kun je deze personen daadwerkelijk voor een wedstrijd aanstellen.

Scheidsrechters aanstellen

1. Ga naar het menu Wedstrijdzaken

2. Kies Verenigingsscheidsrechters en vervolgens Aanstellen scheidsrechters

Het volgende scherm wordt geopend:

Clubscheidsrechters aanstellen

3. Selecteer de bondssporten, de leeftijdcategorie en de bondsteams waar je scheidsrechters voor wilt aanstellen.

4. Klik op het vergrootglas Zoeken

Alle wedstrijden waar verenigingsscheidsrechters voor aangesteld kunnen worden, worden getoond. Wedstrijden waarop een bondsscheidsrechter is aangesteld worden niet getoond.

Aanvullende informatie voor korfbalverenigingen

• Valt jouw wedstrijd onder district Landelijk? Dan is het alleen mogelijk om scheidsrechters aan te stellen die de functie KNKV scheidsrechter hebben bij een andere vereniging dan de uitspelende of thuisspelende vereniging. Dus personen die als KNKV scheidsrechter geregistreerd staan bij de uit of thuisspelende vereniging mogen niet toegevoegd worden bij deze wedstrijden.
  • Het is niet mogelijk om scheidsrechters in bulk aan te stellen indien het wedstrijden op landelijk niveau betreft.
  • In Sportlink Club is het alleen mogelijk om scheidsrechters te verwijderen die namens de club bij landelijke wedstrijden fluiten.

Clubscheidsrechters aanstellen

5. Klik rechts onderin op Volgende

De voorgestelde aanstellingen worden getoond, zie onderstaand scherm:

Clubscheidsrechters aanstellen

6. Controleer de aanstelling en klik op Opslaan

De benodigde scheidsrechters zijn nu voor een wedstrijd aangesteld.

Let op!

• Is jouw vereniging aangesloten bij het NHV, de KNKV of KNBSB? Dan kunnen de verenigingsscheidsrechters hun aanstelling inzien in de app van je bond.
  • Is jouw club aangesloten bij de KNVB, dan kunnen de scheidsrechters de wedstrijd inzien in de KNVB Wedstrijdzaken app.
  • Wordt er op een later tijdstip een bondsscheidsrechter aangesteld voor een wedstrijd? Dan vervalt de aanstelling van de verenigingsscheidsrechter.

Vraag & antwoord

1. Hoe weet de verenigingsscheidsrechter voor welke wedstrijd hij/zij is aangesteld?
    Zodra een scheidsrechter voor een wedstrijd is aangesteld, dan is deze wedstrijd zichtbaar in het programma in de app. Daar kan de verenigingsscheidsrechter dus op ieder moment kijken.
  2. Kan ik een scheidsrechter voor meerdere wedstrijden op 1 dag inplannen?
    Ja dat kan. Iedere keer dat je een scheidsrechter inplant, wordt een persoon maar op 1 wedstrijd automatisch ingezet. Voordat je de scheidsrechter definitief gaat aanstellen, kun je in de wedstrijden die binnen je selectie vallen nog wijzigingen aanbrengen. Je kunt dan ook een bepaalde scheidsrechter op meer dan 1 wedstrijd aanstellen. Let er wel op dat de tijdstippen van die twee wedstrijden niet overlappen. Daar letten wij nu nog niet op.
  3. Wordt er bij het inplannen ook rekening gehouden met de agenda van andere clubactiviteiten, zoals bijvoorbeeld bardiensten of eigen wedstrijden?
    Clubactiviteiten zoals bardiensten kun je in Sportlink Club vastleggen. Je kunt heel eenvoudig een overzicht van deze clubactiviteiten uitdraaien. Houd dit overzicht er vooral bij op het moment dat je de beschikbaarheid van verenigingsscheidsrechters gaat invoeren. Zo voorkom je dat je een scheidsrechter inplant op een moment dat diegene ook al achter de bar moet staan. Geen dubbele agenda’s meer dus.
    Voor verenigingsscheidsrechters die zelf als speler actief zijn geldt dat deze nu niet worden ingepland op een dag waarop ze zelf moeten spelen. In de (nabije) toekomst zullen wij hier verder invulling aan geven. Deze verenigingsscheidsrechters kunnen al wel versneld worden toegevoegd aan een wedstrijd vlak voordat je de wedstrijden definitief inplant.

* Er staat een artikel op onze website waar wij alles uitleggen over de KNVB Wedstrijdzaken app voor officials. De aanstellingen van wedstrijden voor officials bij voetbalwedstrijden komen terug in de KNVB Wedstrijdzaken app en niet in Voetbal.NL.