Om in de juiste vorm te blijven tijdens de zomer- of winterstop organiseren veel verenigingen toernooitjes. Zo kan iedereen lekker bezig blijven en het is natuurlijk altijd super gezellig. Heeft jouw vereniging een abonnement op Club.Toernooien? Dan kun je heel makkelijk een toernooi aanmaken en hoef je niet meer te puzzelen in Excel voor de gewenste teamindeling en een wedstrijdschema.

Organiseer je voor verschillende leeftijdsgroepen tegelijk een toernooi? Maak dan voor elke leeftijdsgroep een apart toernooi aan.

Stap 1 - Toernooi aanmaken

Ga naar Toernooien en kies Toernooi toevoegen

Klik op Toernooi toevoegen om de algemene toernooigegevens van het toernooi vast te leggen.

Belangrijkste toelichting bij de velden

Algemene toernooigegevens

NaamDe naam van het toernooi
Toernooidirecteur +
e-mailadres
Dit is de organisator van het toernooi. Deze persoon kan met het bijbehorende e-mailadres zaken in de app regelen. Denk hierbij aan het invullen van de uitslagen.
Tevens is deze persoon het aanspreekpunt voor het toernooi en worden bevestigingsmails voor deelname aan het toernooi vanuit deze persoon ondertekent en verstuurt naar de teammanagers en officials.
SportHier kan een keuze gemaakt worden uit de bestaande bondssporten in Sportlink Club.
LeeftijdscategorieHier kan een keuze gemaakt worden uit de categorieën zoals bekend in Sportlink Club.
NiveauHier kun je aangeven wat het klasse niveau is. Dit kan gebruikt worden om binnen de leeftijdscategorie een klasse aan te geven en verdere detaillering toe te passen, dus bijv. Onder 12-1, Onder 13-3 etc.
BondsaccommodatiesUpdate 17-5-2023: Op dit moment wordt er gewerkt aan de widget en is het advies om gedurende de werkzaamheden geen gebruik te maken van deze optie.
Wil je gebruik maken van de accommodatie zoals bekend bij de bond? PLaats dan een vinkje bij de optie "Bondsaccommodatie". Bij aanmaak van het toernooi bepaal je al of je gebruik wilt maken van de bondsaccommodatie. Dit kan je na aanmaak niet meer wijzigen.
Deel je de velden op in meerdere velden ( voor bijvoorbeeld een jeugdtoernooi ), dan heeft het over het algemeen niet de voorkeur gebruik te maken van de bondsaccommodatie.
Publiceren?Als de indeling van het toernooi definitief is kunnen de toernooigegevens in de app en op de TV schermen gepubliceerd worden, mits de vereniging over de betreffende Sportlink modules beschikt.

Nu het toernooi is aangemaakt en geopend worden de overige tabbladen geactiveerd en getoond.

Stap 2 - Accommodatiegegevens

Bondsaccommodatie gegevens
Heb je bij het aanmaken van het toernooi gekozen voor de bondsaccommodatie? Dan is het niet mogelijk om de Accommodatiegegevens aan te passen (rode velden).
Update 17-5-2023: Op dit moment wordt er gewerkt aan de widget en wordt gedurende de werkzaamheden geen gebruik gemaakt van deze optie. Zie voor de juiste vastlegging de informatie bij het onderwerp "Eigen accommodatie gegevens".

Velden Bondsaccommodatie

Hier worden de velden getoond zoals bekend binnen de bondsaccommodatie. Wil je tijdens het toernooi alleen gebruik maken van het hoofdveld? Dit is uiteraard mogelijk. Verwijder de vinkjes bij de overige velden en sla de wijzigingen op.

Eigen accommodatie gegevens

Heb je bij het aanmaken van het toernooi gekozen om geen gebruik te maken van de bondsaccommodatie? Dan moet je nu zelf de accommodatiegegevens invullen binnen het tabblad "Accommodatie".
Update 17-5-2023: Binnen dit tabblad zal voor de juiste werking, gedurende de periode van werkzaamheden aan deze widget, minimaal de naam van de Accommodatie moeten worden vastgelegd en opgeslagen.

Tevens moeten de velden vastgelegd worden waarop je het toernooi gaat laten spelen. Klik rechts onder in het scherm op Veld toevoegen en je kunt zelf de naam van de velden invullen en vastleggen.

Stap 3 - Teams en teamleden toevoegen

Nu de algemene toernooi informatie en de accommodatie zijn toegevoegd is de volgende stap het toevoegen van de teams.

Op het tabblad teams kies je voor Toevoegen.Je kunt nu de naam van het team met een eventuele bijnaam, de teammanager van het team met e-mailadres en eventueel een telefoonnummer toevoegen.

Het is belangrijk om het juiste e-mailadres van de teammanager toe te voegen, want de teammanager kan straks in de app de uitslagen vastleggen.

Stap 4 - Scheidsrechters toevoegen

Op het volgende tabblad ga je de officials toevoegen. Dit is een belangrijke stap! Bij het plannen van wedstrijden worden de officials automatisch aan een wedstrijd gekoppeld. Tijdens het plannen controleren we of er genoeg scheidsrechters zijn om de wedstrijden te fluiten.

Om een official toe te voegen dien je de volgende velden in te vullen: Achternaam, Voornaam, E-mail en telefoonnummer.

De scheidsrechter krijgt straks de mogelijkheid om via de app de uitslagen in te vullen. Zorg dus dat hier het e-mailadres van het Sportlink of het KNVB account ingevuld is.

Stap 5 - Automatisch plannen van het toernooi

De basisinstellingen voor het toernooi heb je nu vastgelegd. Nu is het moment aangebroken om te gaan plannen. Het schema is in feite al bekend door de eerder ingevoerde gegevens, zoals de poules en het aantal teams per poule.

Klik op Automatisch teams indelen om de deelnemende teams in te delen in een poule.

Wil je de indeling aanpassen?

Dat is mogelijk. We leggen hieronder uit hoe je dat kunt doen.

Klik met de rechter muisknop op een team in de poule dat je wilt (her)indelen. Er verschijnt nu een nieuw scherm waar je kunt kiezen voor een ander team. Dubbelklik op het gewenste team. Zo kun je eenvoudig wisselen tussen de teams en het gewenste schema maken.

Zie onderstaand filmpje ter verduidelijking.

Het systeem gaat uit van een standaardindeling van de “Knockoutfase”. Deze indeling kan echter afwijken. Het is daarom mogelijk om de teams die tegen elkaar uit komen aan te passen op dezelfde wijze als in het filmpje is toegelicht.

Selecteer met je rechtermuisknop een “thuis”-team en een “uit-team.

Stap 7 - knockoutfase indelen

Het aantal teams dat naar de knockoutfase gaat is bekend. Nu kun je zelf de indeling bepalen, zoals de 1e van poule A speelt tegen de 2e van poule B etc.

Stap 8 - Wedstrijden plannen

Nu alle gegevens bekend zijn kunnen de wedstrijden automatisch gepland worden.

Wil je een extra wedstrijd toevoegen? Ook dat is mogelijk.

Klik op Wedstrijden plannenom te starten met het plannen van de wedstrijden. Indien aan alle voorwaarden zoals velden, tijden en officials is voldaan, worden de wedstrijden met begin- en eindtijd, veld en official automatisch gepland.

Nadat alle wedstrijden gepland zijn heb je de mogelijkheid om de starttijd, het veld en de official per wedstrijd aan te passen. Dit kun je aanpassen door de betreffende wedstrijd te selecteren. Bij de wedstrijddetailskun je deze gegevens wijzigen.

Extra wedstrijd

Het is mogelijk om handmatig een extra wedstrijd toe te voegen door te klikken op Wedstrijd toevoegen.

Is het wedstrijdschema toch nog niet helemaal naar wens? Dan kun je ervoor kiezen om de wedstrijden nogmaals te plannen. Houd er dan wel rekening mee dat eventuele extra wedstrijden die je aan hebt gemaakt weg zijn. Deze dien je opnieuw toe te voegen.

Stap 9 - De uitslagen van de wedstrijden

Nu alle wedstrijden gepland zijn kan het toernooi beginnen en kun je de uitslagen van de wedstrijden invullen op het tabblad Uitslagen.

Let op: Heb je uitslagen ingevoerd? Dan is het niet meer mogelijk om het speelschema te verwijderen.

Stap 10 - Standen

Wil je in één oogopslag de tussenstanden bekijken? Of wil je direct de eindstand bekijken? Op het tabbald Standenkun je de uitslagen bekijken.